Formularz kontaktowy
    Oświadczam, że zapoznałem/am się z Polityką Prywatności oraz z warunkami przetwarzania danych osobowych w związku z wysłaniem formularza i/lub wyrażaniem zgody na otrzymywanie informacji handlowych. Polityka Prywatności

    Otwórz / zamknij
    Zapytaj o produkt

    Dywersyfikacja w branży piekarniczej

    Wprowadzenie

    Przemysł piekarniczy się zmienia – i nieuchronnie każda zmiana wpływa na wszystkie części procesu produkcyjnego. A zatem jakie są te zmiany i jak mogą wpłynąć na wybór maszyn do znakowania?

    Zdrowe odżywianie jest coraz bardziej popularne. Konsumenci stają się bardziej świadomi składników w żywności, a przy większym popycie na produkty nie zawierające glutenu i pszenicy wzrost w tym sektorze przewiduje się na poziomie 12% do 2021 r. (Technavio).

    W połączeniu z trendami zdrowego odżywiania wzrasta popularność na batony zbożowe, batony bogate w białko dla sportowców, czy zdrowe produkty dla zwykłych konsumentów.

    W odpowiedzi na zmieniające się trendy wśród klientów producenci pieczywa poszerzają swoje portfolio produktów, a marki stają się coraz bardziej zróżnicowane. Na przykład w ciągu niespełna dziesięciu lat nastąpił skok w zakresie produktów spożywczych i napojów w sektorze produktów „bez…” (np. konserwantów, bez glutenu, bez laktozy itp.) (…).

    Częste zmiany produktów – wydajność

    Podczas, gdy marki poszerzają asortyment produktów, aby sprostać nowym trendom rynkowym, linie produkcyjne mogą potrzebować znakować kilka rodzajów produktów w ciągu jednej zmiany. Oznacza to częstsze zmiany kodów partii – a im wyższa ich liczba, tym większa możliwość pojawienia się błędów.

    Błędy znakowania wiążą się z ryzykiem wycofania, przerobienia, a nawet zniszczenia w przypadku produktów o krótkim terminie przydatności do spożycia, których nie można przerobić. Niezbędna jest zatem najwyższej jakości precyzja oznaczeń.

    Drukarka przemysłowa, wyposażona w intuicyjny interfejs, zmniejszy prawdopodobieństwo wystąpienia błędów. Interfejsy z ikonami, które są podobne do telefonów komórkowych, będą bardziej znane operatorom i łatwiejsze w użyciu. Ponadto mniej naciśnięć klawiszy w celu wybrania lub utworzenia wiadomości zmniejsza również czas potrzebny na zmianę produktu. Co bardzo istotne – przy większej liczbie typów produktów, każdy zaoszczędzony czas pomiędzy kolejnymi seriami poprawi produktywność i pomoże producentom osiągnąć cele.

    Produkty premium – ochrona marki

    Innym trendem w sektorze producentów produktów piekarniczych jest wzrost popytu na produkty premium. Dojrzałe rynki Europy Zachodniej i Ameryki Północnej zanotowały jedynie średni wzrost w ciągu ostatnich pięciu lat. Jednakże wzrost dochodów prowadzi konsumentów do poszukiwania produktów premium, za które są gotowi zapłacić wyższą cenę. Daje to możliwość rozwoju producentom pieczywa.

    Konsumenci oczekują, że produkt premium ma opakowanie premium, a kod musi być częścią całości. Konsekwentne, precyzyjne i estetyczne znakowanie jest zatem konieczne, aby odzwierciedlić i wspierać wizerunek marki produktu, a także zapewnić konsumenta, że produkt jest oryginalny.

    Jednym z najlepszych było osiągnięcie tego poprzez zastosowanie bezkontaktowej metody znakowania, takiej jak Continuous Ink Jet (CIJ).

    Zaletą tej technologii jest większa szybkość linii niż w przypadku metod kontaktowych, takich jak tłoczenie lub etykietowanie. Ponadto, tusz w technologii ink jet szybko schnie, więc ryzyko rozmazanych nadruków jest znacznie zmniejszone.

    Zróżnicowanie rodzajów opakowań – jakość

    Zróżnicowanie produktów oraz wzrost zapotrzebowania na produkty premium może wymagać szerszego spektrum opakowań. To z kolei oznacza wzrost oczekiwań odnośnie elastyczności urządzeń znakujących, które będą w stanie dostosować się do różnych typów opakowań.

    Znakowanie w technologii CIJ jest dobrym rozwiązaniem dla większości materiałów opakowaniowych w branży piekarniczej z foliami opakowaniowymi, saszetkami, kartonami itp.
    ponieważ technologia bezkontaktowa CIJ – w której tusz jest bezpośrednio nanoszony z głowicy na podłoże – może radzić sobie z powierzchniami nieregularnymi, gwarantując precyzję znakowania na różnych materiałach, nawet na liniach produkcyjnych o dużej prędkości.

    Dodatkowo, drukarki ink jet są elastyczne i mogą drukować do 5 linii informacji takich jak daty, kody partii, kody kreskowe, a nawet logo. Dostępna jest szeroka gama tuszów, w zależności od koloru, czasu schnięcia, przyczepności, dzięki czemu można wybrać tusz najlepiej dopasowany do danego zastosowania.

    Niektóre drukarki ink jet zostały również wyposażone w funkcję znakowania kartonów, umożliwiając oznaczanie zarówno opakowań jednostkowych, jak i zbiorczych za pomocą tego samego urządzenia co dodatkowo zwiększa atrakcyjność drukarek CIJ, jako rozwiązanie pozwalające sprostać zmieniającym się wymaganiom przemysłu piekarniczego.

     

    Źródło: Linx Printing Technologies